Президентът Румен Радев назначи с укази още двама души от своя екип – Елена Йончева на длъжността секретар за връзки с медиите и Цвета Тимева от Пътната агенция за секретар по регионално развитие.

На „Дондуков“ 2 влезе заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е на този пост в няколко правителства и за когото се смята, че ще бъде назначен за финансов министтър. В сградата е и спрягания за служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Той беше областен директор на полицията в Пловдив. Узунов напусна МВР през 2015-та, като официалният мотив за оставката му беше разкритието, че двама негови подчинени са прикрили шофьор, убил на пътя възрастен човек. По неофициална информация между него и министъра в оставка Румяна Бъчварова имаше сериозен конфликт. Впоследствие Узунов стана и свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше даден на парламентарната антикорупционна и етична комисия по сигнал, че опитал да кадрува в МВР.

На среща в Президентството е и Гълъб Донев, заместник-социален министър от екипа на Ивайло Калфин и бивш директор на Главната инспекция по труда. Очакванията са той да поеме поста на служебен социален министър. Актьорът Рашко Младенов, на когото по предварителна информация ще бъде поверено министерството на културата и посланикът ни в Берлин Ради Найденов също влязоха в сградата. Найденов беше началник на кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и има дълга кариера като дипломат. Той е бил главен секретар на Външно министерство, като има и солиден опит с организирането на избори зад граница.

Според неофициална информация за служебен премиер към момента най-актуално е името на Огнян Герджиков, но засега той не е видян в сградата на „Дондуков“ 2.

Като най-вероятен здравен министър се очертава Илко Семерджиев, който вече оглавяваше здравното министерство в правителството на Иван Костов. Спекулациите, че той ще поеме поста се подхранват и от факта, че Семерджиев се изказа ласкаво за президента Радев и речта му пред депутатите в края на миналата седмица в свой пост във Фейсбук.

В първото си слово пред парламента миналия четвъртък Радев каза на депутатите, че им остава още една седмица, което бе разтълкувано като намерение да разпусне Народното събрание този петък. Със същия указ той трябва да определи и дата за избори, които според конституцията трябва да се проведат до два месеца след датата на разпускането на НС. Така една от най-вероятните дати за изборите е 26 март.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук