Националният ден саамите се празнува всяка година в деня, в който шведските и норвежките саами са се обединили и провели първия си конгрес през 1917г. в Тронхайм, Норвегия. 100 години по-късно празненствата се завръщат там, откъдето са започнали, пише „Локал Швеция”.

На конференцията на саамите в Хелзинки през 1992г., 6 февруари е обявен за празник и се празнува официално от 1993 – Генералната асамблея на ООН я обявява за година на коренното население на света.

Празнува се из цяла Сапми – така саамите наричат региона, която обхваща Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.

Шведският културен министър Алис Ба Кунке е в Тронхайм, за да участва в церемониите и да се запознае със саами. Кралят на Норвегия Харалд V и министър-председателят Ерна Солберг също ще са там.

Миналата седмица бе отворен традиционният базар, на който бяха представени 400-годишни традиционни занимания като кучешки впряг, занаятчийство и може би най-интересното от всичко – надбягване с елени.

Саамите са коренното население на северната част на Скандинавския полуостров. Те наброяват от 75 000 до 100 000 души. Традиционно те се прехранват с риболов и животновъдство, и по-специално отглеждане на елени.

Саамите говорят над 10 езика, които носят общото наименование „саами“ и спадат към угрофинската езикова група. В 4 финландски области езиците имат официален статут.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук