Американските санкции срещу Русия ще се запазят, докато Крим не бъде върнат на Украйна. Това заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

„Крим е част от Украйна. Въведените от нас санкции във връзка с Крим ще се запазят, докато Русия не върне контролът върху полуострова на Украйна”, заяви Хейли в своето първо изказване в Съвета за сигурност на ООН.

Новата американска представителка със съжаление отбеляза, че при първата си реч „е длъжна да осъди агресивните действия на Русия”.

„Не трябва да бъде така. Ние наистина искаме по-добри отношения с Русия. Въпреки това, плачевната ситуация в източната част на Украйна изисква ясно и сериозно осъждане на действията на Русия”, коментира Хейли.

Вчера Съветът за сигурност на ООН проведе открито заседание по ситуацията в източната част на Украйна, която се влоши значително през последните дни.

В същото време постоянният представител на Русия в Съвета – Виталий Чуркин видя положителен елемент в изказването на Хейли и изрази надежда, че ще може да работи успешно с нея.

Новото правителство на САЩ обаче внесе промени в санкциите, наложени от предишния президент Барак Обама заради руските хакерски атаки, за да не възпрепятства продажбата на някои технологии.  Решението на финансовото министерство ще позволи на американските компании да извършват ограничени транзакции с руската Федерална служба за сигурност.

Белият дом побърза да отрече, че промените означават облекчаване на санкциите срещу Русия.

Руското министерство на финансите обаче заяви, че санкциите са смекчени заради жалби на американски компании.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук