Убийството на отчужден брат на лидера на Северна Корея подканва САЩ да поставят страната отново в списъка си „спонсори на тероризма”. По този начин ще се увеличи изолацията на страната, което би довело до усложнения при потенциални бъдещи дипломации. Допълнителен аргумент за налагане на строгата мярка е намерението на Пхенян да развива ядрените си и ракетните си програми, посочват на сенатори в САЩ.

Убийството в Малайзия отново подчертава предателството на Северна Корея. Имаме доказателства за действия и взаимоотношения, които отговарят на критериите за влизане в този „черен списък”, коментира сенатор Кори Гарднър от щата Колорадо.

Държавният департамент заяви, че Северна Корея продължава да бъде сред най-силно санкционираните страни в света, заради ядрени детонации и  балистичните ракети. Страната е обвинявана и в нарушаване на човешките права и статута си на комунистическа държава.

Северна Корея вече е била в този списък на САЩ в продължение на две десетилетия. Причина за това е инцидент през 1987г., когато Южна Корея взривява пътнически самолет и убива всички 115 души на борда му. През 2008г. обаче президент Джордж Буш вдигна обозначението, за да се отвори път за преговори и помощ за разоръжаване. Към настоящия момент от САЩ считат само Иран, Судан и Сирия като „спонсори на тероризма“. В доклад на 2015г. на Конгреса се посочва, че повторно прибавяне на Северна Корея към този списък, едва ли ще нанесе значителни икономически наказания, особено в краткосрочен план. САЩ обаче вече строго ограничава чуждестранната помощ, продажбите на отбраната и износа на технологии за Пхенян.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук