Българският премиер Бойко Борисов се срещна с трима представители на китайския бизнес проявяващи интерес за инвестиции на Балканите, съобщава агенция Синхуа.

В срещата участваха вицепрезидентът на Alibaba Group г-н Сън, президентът на GS-Solar Company г-н Лин и президентът на GoldPoly Group г-жа Хонг.

Китайските инвеститори посочиха, че интересът им към България е последица от установените добри отношения между премиера Борисов и министър-председателя на Китай Си Дзинпин и президента Ли Къцян.

Българското участие на най-високо равнище в инициативата „16+1” е допринесло за засилване на бизнес контактите между двете страни през последните години, се посочва в съобщение на правителството, цитирано от „Синхуа”.

Механизмът за сътрудничество „16+1” обединява Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа.

Идеите на Alibaba Group за инвестиции в Българоя са свързани със създаването на логистичен център за развиваната от тях онлайн търговия, който да обслужва поръчките в цяла Европа. Проектът включва и предлагане на международните пазари на български стоки и храни. Намеренията на GS-Solar Company са за създаване на завод за производство на соларни панели, а GoldPoly Group проявява интерес към изкупуването на български тютюн.

През 2014 г. Китай и България обявиха създаване на партньорство, целящо да засили приятелските връзки и насърчаване на сътрудничеството между двете страни, отбелязва Сихнуа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук