Нападението с камион на берлинския коледен базар носи белега на терористичната организация „Ислямска държава” – същият камион, същата висока скорост, отново ступване на много хора, които празнуват – като ужасяваща атака в Ница. И в двата случая има много жертви и ранени.

Отвъд непосредствената паника и ужас се появява може би най-голямата награда за крайнодесните националисти – да се възползват от тази трагедия.

Наистина, провала на политиците и в двата случая ще премине зад границите на Германия и Франция, разпространявайки радикална промяна в десния електорат, който държи Европа заедно.

Докато полицията започна разследването, се появи информация, че четвърта победа на Меркел е малко вероятна.

По ирония на съдбата тя обяви, че ще се кандидати отново само преди месец. Дори тогава пред нея стояха някои огромни предизвикателства. Опонентите на Ангела Меркел я обвиняват в прекалена щедрост и приветливост към бежанците от Близкия изток, някои от които възнамеряват да навредят на страната.

Страховете от поредицата терористични нападения във Франция, също играят централна роля за популярността на Франсоа Оланд. Това помага повече на крайнодясната Марин Льо Пен, която е против имиграцията, против исляма.

Подобна е ситуацията в Италия и Австия.

Все по-често десните кандидати в Европа заемат позицията срещу миграцията и исляма.

По-широко разпространения страх от терористични инциденти, с навлизането на бежанци, представлява сериозно предизвикателство за водещите политици в Европа.

Брекзит бе едва първия пример за настроенията на хората. Хиляди мигранти от Близкия изток вдигат врява, че искат да влязат във Великобритания, а това от своя страна само запали искрата на напускането на ЕС.

Всяко едно терористично нападение допълнително ще изостри апетита на националистическите партии и техните поддръжници.

Това може би е най-голямата заплаха от терористичните нападения. Мислещите хора трябва да разпознаят своите политики, трябва да направят усилие да отсеят грешните.

Новият американски президент Доналд Тръмп започна да се фокусира върху възможните реакции, но той трябва да разбере, че подкрепата за умереност и единство ще защити тези, които предпочитат да се разделят всеки един от нас. Популисткият дневен ред само ще засили и окуражи враговете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук