Консултативен съвет за национална сигурност, на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“

Консултативен съвет за национална сигурност, на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“, се проведе при президента Росен Плевнелиев. След продължилият близо три часа съвет държавният глава заяви, че според него 43-то Народно събрание не е изчерпало потенциала си и има какво още да свърши. По думите му държавата се намира в изключително сложна ситуация. Плевнелиев обясни, че целта на консултациите са били да се намери общо политическо решение на кризата, след оставката на премиера Бойко Борисов. Президентът заяви, че не е негов приоритет да реди ново служебно правителство, а да се състави такова в настоящия парламент. Затова третият проучвателен мандат ще отиде при партия, която има шанс да сформира такъв кабинет, обясни президентът. Той обяви, че е обсъждана дата за евентуални предсрочни парламентарни избори, които да се проведат в края на март и началото на април. Плевнелиев уточни, че насрочването на дата е изключително правомощие на новият президент Румен Радев, който отказа да присъства на Консултативния съвет.

След заседанието премиерът Бойко Борисов препотвърди тезата, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство. По думите му той може да бъде министър-председател в правителство на ГЕРБ, само ако партията е спечелила изборите. Той коментира още, че когато преди 2 години е предложил коалиция на РБ и ПФ, те са отговорили, че само ще подкрепят дадени политики. Затова премиерът в оставка каза, че и сега той само това им дължи.

Относно референдума, Борисов заяви, че в продължение на месеци в обществото е насаждано впечатлението, че това е нещо изключително хубаво. Според него никой не е обяснил на хората какви са рисковете от такъв референдум. По думите му тогава е било модерно, защото е било персонално срещу него и ГЕРБ.

„Каквото са си надробили, това ще сърбат”, коментира Борисов и добави, че не е редно да се оспорва волята на 2,5 млн. българи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна коментира, че ако трета политическа сила вземе мандат за съставяне на правителство, партията й остава в опозиция. Според нея доверието към НС е изчерпано, затова трябва да се проведат незабавни избори на 26 март догодина.

Представителят на РБ Найден Зеленогорски коментира, че трябва да се търси вариант за използване потенциала на парламента и евентуално съставяне на ново правителство. Според него не бива страната да се хвърля в 7-месечно безвластие в тази тежка ситуация на предизвикателства.

Според лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ няма нищо извънредно в тази ситуация. По думите му Конституцията ясно определя какво трябва да се случи.

 

„В момента основният въпрос е кой носи отговорността и как я носи”, посочи още Мустафа Карадайъ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук