Огнян Герджиков
на снимката: проф. Огнян Герджиков

Служебното правителство трябва предприеме всички мерки, за да не се допуснат манипулации и опорочаване на изборния процес. Това каза президент Румен Радев по време на официалната церемония по представянето на служебния кабинет. Той посочи, че сред приоритетите на кабинета трябва да е и подготовката на председателството на ЕС.

„В тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи за обществото и държавата. Служебното правителство има ясно очертани приоритети – осигуряване на нормалното функциониране на държавата, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС”, каза президентът Румен Радев.

Според него, това е шанс за България да се изяви като лидер и да отстоява приоритетите си. „

По думите на Радев от изключително важно значение е гарантирането и на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната и редът и сигурността на българските граждани.

„Вярвам, че професионализмът на министрите ще гарантира изпълнението на тази важна мисия”, допълни държавният глава.

Радев увери, че ще следи от близо за порочни практики и корупция и ще настоява за „нулева толерантност на служебното правителство.”

„Призовавам служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в развихрилата се вече предизборна борба”, каза още президентът.

Той пожела на министрите успех, кураж и мъдрост в управлението на държавата.

От своя страна, служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков коментира, че през последните десетилетия сме свидетели на „безобразия в изборите”.

„На времето сме търгували с роби, сега търгуваме с гласове. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде пресечена, или поне редуцирана”, увери служебният премиер.

„Думата „служебно” за мен и колегите министри означава, че то е преди всичко служене, служене на народа и родината. Встъпвайки в правомощията искам ясно да заявя, че оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на такова служение”, заяви проф. Герджиков.

Той се обърна и към правителството в оставка.

„Няма да отричаме техните постижения. Всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправяни.”

Проф. Огнян Герджиков заяви, че заедно с екипа си ще се борят за достоен живот на всеки българин и за „достойна и демократична България.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук