Срещата на високо равнище между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС, завърши, като участниците в нея напуснаха сградата, без да дадат изявления пред журналистите, съобщи телевизия РТС.

В преговорите участваха президентът и премиерът на Сърбия Томислав Николич и Александър Вучич, върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, както и президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Иса Мустафа.

Срещата бе предшествана от двустранни консултации на Могерини с представителите на Косово и с премиера и президента на Сърбия.

Преди срещата Томислав Николич заяви, че въпросът за независимостта на Косово няма да се обсъжда, а ще се обсъжда проблема на Общността на сръбските общини в Косово, мостът в северна Митровица и правосъдната система.

Той отбеляза, че в диалога Белград „не само защитава своята територия, но и правото на много страни и народи на свобода и суверенитет“.

Предишният кръг от преговорите на 24 януари също премина без особени резултати.

Той се проведе за пръв път след конфликта с влака Белград-Косовска Митровица, който бе един от най-острите кризисни моменти след едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово през 2008г.

На 14 януари, когато в Сърбия се празнува Коледа по Юлианския календар, сръбските власти пуснаха първия влак от Белград до Косовска Митровица, където има компактно сръбско население. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви във Фейсбук, че този влак не бива да се пропуска. Композицията така и не стигна до крайната си точка.

Сръбският премиер Александар Вучич съобщи, че е решил да върне влака обратно, за да запази живота на пътниците и да не се стигне до по-сериозни сблъсъци. Според него „албанците са се опитали да минират жп-линията, а техните спецчасти са подготвяли задържането на пътниците и машиниста“.

Последва размяна на остри изявления. Президентът на Сърбия Николич обяви, че в случай на репресии срещу сърби в Косово, той не само ще изпрати войска там, но и сам заедно със синовете си ще отиде да воюва. В отговор, косовската страна заговори за реформиране на силите за сигурност в пълноценна армия. Впоследствие и премиерът Вучич и президентът Николич признаха, че регионът е бил на крачка от война.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук