Атаката в Лувъра е терористичен акт. Това обяви френският министър на външните работи Жан-Марк Еро. Прокурорът на Париж вече разпореди разследване, предава БНР.

Френски войник откри стрелба, след като мъж, който се опитал да влезе в Лувъра със съмнителен багаж, го нападнал с нож. Мъжът викал „Аллах е велик”.

При стрелбата нападателят е ранен тежко.

В багажа му не са открити експлозиви, заяви пред френски медии ръководителят на полицията в Париж Мишел Кадо.

„Установихме, че двете чанти, които е носил, не съдържат взривни устройства. Няма заплаха за хората”, увери Кадо.

Самоличността и националността на нападателя обаче, все още не са известни.

Районът около Лувъра е отцепен от полицията, затворени са околните улици, търговските обекти в подлеза, метрото не спира на съответните станции, но ситуацията вече е по-спокойна.

Посетителите на музея, около 250 души в момента на атаката, бяха изведени поетапно на малки групи. Сред тях няма пострадали и въпреки създадената паника. Персоналът на Лувъра е много добре подготвен и редовно тренира за операции при такива действия.

„Нападението има очевиден терористичен характер”, каза премиерът на Франция Бернар Казньов.

На място има много представители на френските власти, включително и кметът на Париж Ани Делго. Тя увери пред медиите, че ситуацията е овладяна и поздрави служителите.

Ситуацията в района се нормализира, но вътрешният министър Брюно льо Ру прекъсна пътуване в страната и се завърна в Париж.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук