Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп оказва влияние на Европейския съюз и съветва държави от Европа как да се държат. Това заяви френският президент Франсоа Оланд по време на неформалната среща на страните от ЕС в малтийската столица Валета.

„Определени изявления на Тръмп подлагат под натиск това, което Европа трябва или не трябва да бъде. Ние наистина не знаем какво той реално иска, особено по отношение на трансатлантическия алианс и споделянето на разходи, които той нарича бреме“, коментира още Оланд.

В интервю за сп. „Шпигел” кандидатът за федерален канцлер на Германия и бивш председател на ЕП Мартин Шулц, също отправи критики към Доналд Тръмп.

„Това, което сега започва да върши американското правителство, се нарича борба на културите. Доналд Тръмп си играе със сигурността на западния свят”, допълни Шулц.

Австрийският канцлер Кристиян Керн се присъедини към европейските си колеги. Той определени като „проблематична” миграционна забрана за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански държави .

 „Няма съмнение, че САЩ споделят отговорност за бежанските потоци с военната си намеса. Неприемливо за международната общност е, че САЩ искат да избягат от отговорността си“, допълни Керн.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че не чувства заплаха от новата американска администрация, но въпреки това са нужни някои обяснения от нейна страна.

„Понякога имам чувството, че новата американска администрация не познава Европейския съюз в детайли. А в Европа детайлите са от съществено значение“, заяви Юнкер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук