Японският гигант в автомобилостроенето „Тойота” (Toyota) ще инвестира 600 милиона долара в свой завод в американския щат Индиана и ще създаде нови 400 работни места там, съобщи компанията.

„Проектът е част от стратегията по локализиране на производството, която ще даде възможност да се реализира нашият продукт в тези страни, в които се произвежда“, се казва в съобщението.

Очаква се средствата да се вложат в ново промишлено оборудване и внедряване на нови ефективни технологии за производство. Това ще позволи на „Тойота” да сглобява в Индиана допълнително по 40 хиляди пълноразмерни кросоувъра „Хайлендър” (Highlander) ежегодно.

В момента в този завод работят 5,3 хиляди души, които участват в производството на 400 хиляди автомобила годишно.

Припомняме, че в началото на година президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в Туитър компанията с високи мита, ако построи нов завод в Мексико, за да произвежда там автомобилите си за американския пазар.

Президентът на автомобилния гигант Акио Тойода реагира с изявление, че „Тойота” няма намерение да се откаже от плановете си да построи завода, както направи след подобна заплаха „Форд”.

Гигантът „Тойота” има в САЩ около 10 предприятия за сглобяване на коли, в които работят 136 000 американци.

Американският автомобилен производител „Форд” се озова в подобна ситуация, след като Тръмп поиска въвеждането на такси за колите на друга компания, която произвежда в Мексико и внася в САЩ.

Броени часове след туита на Тръмп „Форд” обяви, че се отказва от плановете за ново предприятие в Мексико на стойност 1,6 млрд. долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук