Президентът Доналд Тръмп ще въведе 20% мита върху целия внос от Мексико. По този начин се очаква да бъде финансирано изграждането на стената на южната граница на САЩ.

Както заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър, „по този начин, ще получаваме по 10 милиарда долара годишно и лесно ще платим за стената. Това всъщност ще бъде източникът на финансиране”.

Припомняме, че в сряда новият президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико и заяви, че реализацията на проекта „ще започне веднага”.

Според Шон Спайсър, стената ще ограничи „притока на наркотици, престъпност и нелегални имигранти в САЩ”. Тръмп още по време на предизборната си кампания обеща, че Мексико ще плати изграждането „по един или друг начин”.

От своя страна президентът на Мексико Енрике Пеня Нието заяви, че страната му се надява да има добри отношения с администрацията на Тръмп, но няма да плаща за изграждането на граничната стена, защото това ще „накърни достойнството на страната и народа”.

Тогава Тръмп написа в Туитър, че при това положение ще е по-добре да отмени подготвяната визата на Нието във Вашингтон и мексиканският президент я отмени.

Антиимиграционните мерки на американския президент ще засегнат и българите зад океана, които нямат легален статут. Тръмп заплаши, че ще спре парите от федералния бюджет за т.нар. градове-убежища като Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско, които не наказват хората без имиграционен статут. Кметовете на тези градове обаче остават непреклонни. В Чикаго, където има и много българи без статут на легално пребиваващи, кметът каза, че е готов да загуби парите, но не и да депортира хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук