Турският парламент одобри ключови точки от конституционната реформа, които ще позволят на президента да членува в политическа партия и да издава декрети. Това е една стъпка по-близо до изпълнителното президентство, към което се стреми Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва „Ройтерс“.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, подкрепена от националистическата Партия на националистическото действие, пришпорват приемането на законодателството, което според Ердоган ще доведе до засилване на държавното ръководство, необходимо, за да се предотврати завръщането на крехките коалиционни правителства от миналото.

Те ще трябва да бъдат одобрени на още две гласувания, преди пакетът от промени да бъде даден на референдум, който се очаква да се проведе през пролетта.

Опозиционните партии се опасяват, че те ще дадат тласък на авторитаризма.

Според планираните промени президентът може да бъде избиран за максимум два петгодишни мандата. Те предвиждат президентски и парламентарни избори през 2019 година.

Текстовете, с които се променя турската конституция, се нуждаят от подкрепата на най-малко 330 депутати в 550-местния парламент. Параграфите през нощта са приети с подкрепата на между 340 и 343 депутати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук