Филмите „Тя“ на Пол Верховен и „Франц“ на Франсоа Озон водят с по 11 номинации за френските награди за кино „Сезар”.

И двата филма са номинирани в ключовите категории за „най-добър филм” и „най-добър режисьор”. Те изпреварват Ma Loute на Брюно Дюмон – номиниран в 9 категории, и Mal de pierres на Никол Гарсиа – в осем. Divines на Уда Бенямина има 7 номинации, между които за „най-добър филм” и „най-добър дебютен филм”.

Номинациите бяха оповестени малко след като световно известният режисьор Роман Полански уведоми организаторите, че няма да е водещ на 42-та церемония на 24 февруари. Решението му е свързано с протестите на феминистки заради неприключилото дело срещу него в САЩ по обвинение в изнасилване.

Фаворитка в категорията „най-добра актриса” е Изабел Юпер, която играе в „Тя“, но ще трябва да преодолее конкуренцията на Марион Котияр, номинирана за участието си в Mal de pierres.

При мъжете Гаспар Юлиел е номиниран за Juste la fin du monde („Това е само краят на света”) на Ксавие Долан, съперник му е Пиер Нини, който се изявява във Frantz.

За най-добър чуждестранен филм са номинирани германският Toni Erdmann на Марен Аде, Moi, Daniel Blake на британеца Кен Лоуч, Juste la fin du monde на Ксавие Долан, румънският Baccalauréat на Кристиан Минджиу и La fille inconnue на братя Дарден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук