Сезар

С церемония в парижката концертна зала „Олимпия“, за 46-и път, бяха раздадени френските филмови награди „Сезар“.

Филмът на Албер Дюпонтел „Сбогом, глупаци“ спечели наградите „Сезар“ за най-добър филм и най-добър режисьор. Лентата се оказа големият победител на вечерта, като спечели седем от общо дванайсетте категории, в които беше номинирана. В комедийната драма се разказва за тежко болна жена, която търси своето дете. За най-добър чуждестранен филм бе отличен „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг. Наградата за най-добра актриса спечели Лор Калами, а най-добър актьор стана Сами Буажила.

Наградите „Сезар“ са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“. На връчването им присъстваха само номинираните, а публика не беше допусната. Това стана повод да бъде разкритикувано френското правителство, заради ограниченията във връзка с Covid-19, засягащи културната сфера в страната. При откриването на церемонията водещата Марина Фоис произнесе реч, в която отправи остри критики към управляващите заради мерките за затваряне на театрите и кината по време на пандемията.

След това 57-годишната актриса Корин Мазиеро се яви в костюм на магарешка кожа, омазана в кръв. Тя захвърли кожата и остана гола, за да се види, че на гърдите й е изписано „Няма култура, няма бъдеще“, а на гърба – „Върнете ни изкуството, Жан“ – призив към френския министър-председател Жан Кастекс.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!