Премиерът Бойко Борисов няма компетенциите да решава за спиране на ваксинирането с „Астра Зенека“. Това решение е необмислено и може да има тежки последици. Това заяви в  интервю за БГНЕС д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Разпореждането на премиера е необмислено и то ще бъде отменено в следващите дни, тъй като има становища на Европейската агенция по лекарствата, на Европейската комисия, на Световната здравна организация. Всички до един казват, че няма никаква причина за спиране на ваксинацията с „АстраЗенека“, казва д-р Кацаров.

Ваксинацията с оксфордската ваксина бе прекратена с разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, заради смъртен случай на жена с придружаващи заболявания, получила доза от нея. Причинно-следствена връзка между двете събития обаче все още не е доказана, уверяват здравните власти.

„След разпореждането на премиера ваксинацията на практика спря, като имате предвид, че 75% от договорените ваксини са на „Астра Зенека“, посочва д-р Кацаров.

Той увери, че хората, които са получи по една доза от злополучната партида ще си получат и втората доза.

д-р Кацаров: Властта действа хаотично

Само ден преди спирането, на редовния брифинг на НОЩ, всички специалисти увериха, че няма повод за притеснение.

„И здравният министър, и директорът на Агенцията по лекарствата казаха, че в България не са регистрирани тежки странични реакции от тази ваксина, няма причини за спиране. Това е мнението на експертната общност. Борисов е некомпетентен по този въпрос, освен това той няма и законово право да дава такива разпореждания. Това може да има много сериозни последици. Не толкова за тези няколко дни, когато ще действа разпореждането, колкото върху нагласите на хората. Хората, не само в нашата страна, но нашите сънародници до голяма степен са разколебани във ваксинирането, за всички ваксини, не само за „АстраЗенека“. От тази тези гледна точка, чисто психологически, разпореждането може да разколебае още повече хора и на практика да нанесе един много тежък удар на масовата ваксинация. Когато се разреши отново тя, хората вече няма да желаят, страхувайки се от вредни ефекти“, казва Кацаров.

Според медика, разпореждането на премиера е против мнението на здравните власти.

„Аз мисля, че той трябва да бъде изолиран от този процес и да остави здравния министър и щаба да си ръководят нещата според медицинските показания“, допълни още д-р Кацаров.

На въпрос кой трябва да понесе отговорност за спряната ваксинация и получилите се противоречия, той отговори:

„Премиерът Борисов. Това е неговото разпореждане и той е премиер, голямата отговорност е негова“.

Проблемът с ваксините

Твърди се, че Европейската комисия е извършила договарянето на ваксините, а не отделните страни. Това не е точно така, защото всяка страна е могла да определи квотите си по отделните ваксини, напомни Кацаров.

„Доставките зависят от производството, но това не може да обясни факта, че ваксинираните в България са два пъти по-малко от средното за ЕС. Ако проблемът беше общ, всички държави щяха да бъдат на едно ниво. След като ние сме наполовина, значи нещо при нас не е наред. Какво не е наред – доставка, организация, кампания? Трябва да отговори правителството“, смята медикът.

Според д-р Кацаров с необмисленото разпореждане на премиера на практика се е нанесъл много сериозен удар точно върху най-ефективния ни инструмент за защита – ваксините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!