България спира имунизацията с ваксината „Астра Зенека“, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата не отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии.

Той заяви готовност за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата.

Вчера стана ясно, че България е сред страните, получили потенциално опасна партида ваксини на Астра Зенека от партида ABV5300. Сред засегнатите държави са също Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция.

Уточнението е по повод проверка на смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент. Агенцията отбелязва, че засега няма улики, че смъртният случай е настъпил заради непосочена в листовката на ваксината странична реакция.

Партидата съдържа общо 1 милион дози, доставени в 17 държави. Освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург, Румъния и Дания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук