договора с AstraZeneca

България е сред страните, получили потенциално опасна партида ваксини на Астра Зенека  от партида ABV5300, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Сред засегнатите държави са също Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция.

Уточнението е по повод проверка на смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент. Агенцията отбелязва, че засега няма улики, че смъртният случай е настъпил заради непосочена в листовката на ваксината странична реакция.

Допълва се, че в Австрия при ваксиниране с дози от посочената партида първоначално са установени два случая на тромбоза. Във втория случай ваксинираният се възстановява от белодробна емболия, а в първия смъртта е настъпила 10 дни след имунизацията.

До вчера в агенцията са получени още две съобщения за тромбози след поставянето на ваксини от въпросната партида на Астра Зенека. Освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

Партидата съдържа общо 1 милион дози, доставени в 17 държави. Въпреки че в случая едва ли става дума за лошо качество на партидата, разследването продължава, се уточнява в съобщението. Досега заради ваксината на AstraZeneca са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани с този препарат в ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук