Zara печалба

Собственикът на марката Zara –  Inditex отчете днес спад на нетната си печалба със 70 на сто през 2020-а до 1,1 милиарда евро, съобщи Ройтерс.

Този резултат е по-нисък от очаквания и се дължи на наложените строги карантини по света и свито търсене в следствие на ограниченията, въведени в борбата за овладяване на Covid-19.

За четвъртото тримесечие на годината нетната печалба на Индитекс се е свила с 53 на сто до 435 милиона евро при продажби за 6,3 милиарда евро, след като в края на годината отново бяха наложени ограничения в Европа. Tова се отрази на продажбите през коледните и новогодишните празници, a близо 15 на сто от магазините на групата по света все още продължават да бъдат затворени заради пандемията.

 

Шестима анализатори, анкетирани от компанията за маркетинг анализи Refinitiv, очакваха нетната печалба за тримесечието да бъде 602 милиона евро, а 24 анализатори предвиждаха печалба от 1,4 милиарда евро за цялата година.

Испанският гигант в модната индустрия, който притежава 6829 магазина по света, отчете спад от 28 на сто на продажбите през 2020-а до 20,4 милиарда евро. Безпрецедентното увеличение със 77 на сто на продажбите онлайн, обаче донякъде е неутрализирало отрицателните последици от пандемията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!