Дания AstraZeneca

Дания прекратява за 14 дни ваксинацията с препарата AstraZeneca заради страхове от съсирване на кръвта. Решението за спиране на имунизациите идва въпреки позицията на Европейската агенция по лекарствата, че няма връзка между смъртния случай в Австрия и ваксината, пише „Дейли мейл“

Датският министър на здравеопазването Магнус Хюникке  заяви, че властите проверяват дали има връзка между убождането и кръвни съсиреци след смъртта на медицинската сестра и други случаи на подобни усложнeния.

 „Понастоящем не може да се направи заключение дали има връзка. Действаме рано, това трябва да бъде внимателно проучено, каза Хюникке“.

Дания е поредната държава, която спира употребата на AstraZeneca

Дания се присъединява към пет други държави, които прекратиха ваксинирането с „AstraZeneca“. Това са  Австрия, Естония, Литва, Люксембург и Латвия.

Вчера надзорният орган по лекарствата на ЕС обяви, че не е открил връзка между ваксината AstraZeneca и смъртта на жената.

„Понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са посочени като странични ефекти с тази ваксина“, каза регулаторът .

Освен смъртта на жената, в Австрия са докладвани още три случая. Отново става въпрос за проблеми със съсирването на кръвта от хора, които са били имунизирани с тази ваксина.

Един от тези пациенти, 35-годишна жена, е развил белодробна емболия, но  сега се възстановява.

Европейската агенция по лекарствата/ ЕМА/ каза, че партидата с етикет ABV5300 е от един милион дози. Тя вече е доставена в 17 страни от ЕС.

Комитетът за оценка на риска разследва състоянията на тромбоза, свързани със същата партида, както и всички други съобщения за тромбоза и свързани състояния на съсирване на кръвта, съобщени след ваксинацията.

„Наличната до момента информация показва, че броят на тромбоемболичните реакции при ваксинираните хора не е по-висок от този, наблюдаван при общата популация“. Това се казва в позицията на агенцията по лекарства.

На 30 януари регулаторните органи на ЕС одобриха ваксината AstraZeneca, заявявайки, че тя е ефективна и безопасна за употреба.

Нежеланите реакции, наблюдавани в опитите, са били краткотрайни в по-голямата си част и не се съобщава за проблеми със съсирването на кръвта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!