заповед арест

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Според  европейските магистрати не е осигурена справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи. Това  е констатирал съдът в Люксембург.

Съдът тълкува член 47 от Хартата на основните права на ЕС. На база на това достига до извод, че България не покрива всички изисквания за ефективна съдебна защита, на която би трябвало да имат право всички лица, срещу които са издадени европейски заповеди за арест.

Той е обсъждал процедурата във връзка с преюдициално запитване, отправено от британският  районен съд  в Уестминстър, в рамките на производство за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена миналия януари от Районната прокуратура в Свищов срещу заподозрян за кражба на пари и бижута.

„Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава членка да въведе процесуални правила, позволяващи преди това предаване да има контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане“, пише в решението на Съда.

След него страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка – основателна ли е тя и съответства  ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма обратно действие, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест.

До приемането на законодателна промяна, за което трябва да има действащ парламент, издадените заповеди от прокурор трябва да бъдат отхвърляни.

Първата реакция на решението на съда дойде от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който написа „идвам“.

„Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и на мен и връчена на назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна“, написа Божков в профила си във фейсбук.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук