Каракачанов ВМРО-ДПМНЕ
На снимката:: Красимир Каракачанов

Напрежение между вицепремиера Красимир Каракачанов и македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ предизвика оповестен списък с имената на известни македонски политици и общественици. За тях Каракачанов твърди, че  имат български паспорти. Сред имената има и политици, които участват активно в антибългарската кампания в медиите в Скопие.

„Над 120 000 граждани на Република Северна Македония в качеството си и на български граждани ще имат право да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Избирателните списъци, в които са записани всички български граждани, са публична информация и всяка българска община е длъжна по закон да афишира, физически и онлайн, всички имащи право да гласуват – живеещи на нейната територия. Тези дни се разрових по сайтовете на българските общини и бегъл поглед върху публикуваните избирателни списъци е достатъчен да се открият много интересни имена, все на хора от Македония, придобили българско гражданство на базата на деклариран от самите тях български произход и самоопределящи се като етнически българи“, пише Каракачанов.

Сред оповестените от Каракачанов имана са  това на бившия министър на външните работи Антонио Милошовски, Петар Богойески, Филип Петровски и Тало Груевски.

Ето и списъкът, изпратен до медиите:

Сред случайните имена, на които Каракачанов е попаднал, са:

Александар Николоски – записан в район Средец – София,

Антонио Милошоски – записан в район Възраждане – София,

Никола Мицевски – в Кюстендил,

Стефан Андоновски  – Кюстендил,

Мария Андоновска – Благоевград,

Люпчо Димовски – Кюстендил,

Боян Стояновски – Благоевград,

Иван Йорданов – Кюстендил,

Игор Здравковски – Кюстендил,

Мария Петрушевска – Средец,

Даянчо Ефтимов – Благоевград,

Здравко Траянов – Благоевград,

Александар Пандов – Средец,

Петар Богойески – Оборище,

Филип Петровски – Средец,

Стевица Янева – Петрич,

Тало Груевски – Благоевград.

Разбира се, всяко съвпадение на имена с лица, заемащи ръководни политически и обществени позиции в Македония, е възможно да е случайно, се казва още в съобщението на ВМРО до медиите.

„Ако обаче не е съвпадение и ако тези хора са тези, за които си мисля, надявам се това също да е в реда на нещата. Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу „македонската чест“, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин без да бъде хулен, руган и подиграван за това. Знам, че на много от тях не им е лесно да се разкрият и афишират публично като българи. Но знам също, защото познавам лично някои от тях, че те си милеят тайно за Майка България. Те бленуват за, както е казал великият вожд на ВМРО Тодор Александров, „обединението на целокупното българско племе“, казва още Каракачанов.

Лидерът на ВМРО заявява още, че освен право на глас, всички тези „видни“ македонски българи имат и право на безплатно ваксиниране срещу COVID-19, както и равен достъп до здравната система на България и на целия ЕС.

Това е истинската солидарност на родината България към своите многобройни граждани – българи, живеещи както в Македония, така и навсякъде по света, категоричен е той.

Реакцията на ВМРО-ДПМНЕ след списъка на Каракачанов

Няколко часа след разпространението на списъка ВМРО-ДПМНЕ излезе с остра реакция и обвини Каракачанов в лъжа.

„ВМРО-ДПМНЕ категорично отрича лъжите, които Красимир Каракачанов публикува в своя профил във Фейсбук. Нито един от споменатите дейци на ВМРО-ДПМНЕ няма български паспорт, което само показва, че неговото съобщение днес е класическа фалшива новина”, се казва в изявление на опозиционната партия в РС Македония.

„Очевидно Каракачанов, воден от своята антимакедонска политика, има за цел на очерня и да фабрикува лъжи срещу дейците на ВМРО-ДПМНЕ и срещу партията”, се казва още в позицията.

Подчертава се, че ВМРО-ДПМНЕ е политическата партия, която „най-остро се противопоставя на отричането на македонския език, македонския народ, македонската идентичност и македонската история”.

Каракачанов защитавал Заев?

От партията твърдят, че подобни изказвания са от полза за правителството на Заев. Това показва, че премиерът е близък с всички антимакедонски сили. „Подаденият пояс” от Каракачанов няма да помогне на неговия приятел Заев да се спаи, завяват от ВМРО-ДПМНЕ.

В списъка е и Петар Богойески, лидер на „Македонски концепт”. Той публикува в своя профил във Фейсбук обръщение, в което заявява категорично, че няма български паспорт. Той призовава Каракачанов или му се даде паспорт по бързата процедура или да докаже „ всички лъжи и клевети в съда“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук