Преди месец в България също е имало смъртен случай след имунизация, но няма доказателства да е вследствие на въпросната ваксина. Това съобщи здравният министър проф.Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг. Ангелов заяви, че не става въпрос за ваксината на „ÄstraZeneca“. По думите му няма повод за притеснение относно информацията, че в страната са попаднали дози от партидата, която беше спряна в Австрия след смъртен случай.

Здравните власти: Няма съмнения в качествата и безопасността на ваксината „AstraZeneca”

Ангелов припомни казаното от Европейската агенция по лекарствата, че няма данни за причинно-следствена връзка между случилото се в Австрия и ваксината на „AstraZeneca“.

Здравният министър беше категоричен, че всички ваксини са еднакво тествани и няма повод за притеснения.

За момента основно ваксинациите у нас се извършват точно с ваксината на „AstraZeneca“, каза Ангелов.

„Ние ще вземем решение не под паника, а с доводи и доказателства. Няма опасност за хората и затова не сме спрели партидата у нас. Тогава, когато Европейската агенция по лекарствата  каже да се спре, тогава ще бъде спряна, каза още министър Ангелов.

България е сред 17-те страни, в които партида от тази ваксина е доставена, като у нас от нея са дошли 31 200 дози на 12 февруари. Почти всичко от тях са приложени.

„Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, не трябва да има притеснения за безопасността“, каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

По отношението на нежеланите лекарствени реакции сигналите, за които постъпват в агенцията, са грипоподобни системи и оток в мястото на приложение на ваксината преобладават. Имаме 840 съобщения за нежелани ефекти след поставяне на ваксините. Оплакванията са около 3 на 1000, съобщи Кирилов.

„Утре очакваме 31 200 дози от ваксината на „AstraZeneca”. 2400 повече от предварително потвърденото. В понеделник ще дойде регулярната седмична доставка от 21 060 дози от „Пфайзер/БиоНТех“. В средата на седмицата очакваме 33 600 дози от „Модерна“, а в края на седмицата – още 36 000 дози от „„AstraZeneca”

Добрата новина е, че ЕК успя да договори с „БиоНТех“ 4 млн. допълнителни дози за ЕС, които да дойдат скоро. Очакваме потвърждение какво ще получим“, коментира шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

Ситуацията в страната се усложнява, но няма да има затягане на мерките на национално ниво

Ангелов беше категоричен, че никой не ги притиска, за да не се въвежда пълен локдаун в страната. По думите му българите не са готови за такива мерки и няма да бъдат възприети от обществото.

Ситуацията в определени области започва да става изключително сложна. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 58%, а в интензивни грижи – 65%. Сред новите заразени има не само млади хора, но и бебета, каза министърът. Ситуацията е аналогична на тази от средата на октомври, но болниците са подготвени, увери той.

„Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, да се върнем към нормалния си живот, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините“, заяви министър Ангелов.

Единствената положителна тенденция е процентното съотношение между броя на излекуваните спрямо броя на новите случаи. Българските лекари все по-успешно лекуват и се справят със ситуацията – към 19-25 февруари бяха 35.5% излекувани към потвърдени, миналата седмица бяха 63%, а от миналия четвъртък до днес са 67%.

14-дневната заболеваемост от 380 на 100 000ни отрежда 16-о място в ЕС, съобщи доц. Ангел Кунчев. По отношение на разпределението се запазват значителни разлики – вече води Плевен с 553 на 100 000 души.

Новите мерките се изчерпват със затваряне на училищата, носене на маски на открито, намаляване на работното време на ресторантите с 1 час. За Кунчев в момента това е абсолютно оправдано, защото има 5 области с по-ниска заболеваемост.

Ръст на смъртността

Покачването на смъртността на седмична база е 53%, като това са нива от септември 2020 г. .

Около 12% е нарастването на случаите приетите в болници. 11,3% е нарастването на седмична база за заетостта на интензивните легла.

„Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети. Тази сутрин имахме само 5 свободни легла във ВМА“, каза началникът на болницата проф. Мутафчийски.

Нещата не вървят в правилна посока, трябва да се вземат мерки, подчерта ген. Мутафчийски и посъветва да се избягват всякакви публични събирания.

Той алармира, че за разлика от предишните вълни, в момента се наблюдава заразяване „в пълен комплект” при цели семейства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!