AstraZeneca тромбози

От днес започва масовото ваксиниране на записалите се в.нар. електронен регистър което ще става за момента само с препарата на „AstraZeneca“. Имунизациите ще се провеждат в обявените центрове на територията на различните области.Целта е да не се стига до опашки, както стана при пускането на т.нар „зелени коридори“.

Затова от РЗИ призовават всички да спазват регистрирания час за посещение, за да няма струпване на хора пред кабинетите.

Столичната регионална здравна инспекция  съобщава, че ваксинирането ще бъде само с ваксина на производителя AstraZeneca. Ако някой желае друг препарат трябва да го посочи изрично при регистрирането си в системата и да изчака докато бъде доставена точно тази ваксина.

Повече от записалите са за ваксиниране са над 50 години

Между 11 и 31 март около 70 000 души са се записали за ваксиниране през електронната система. Преобладават хората над 50 години. Техният брой е около 56,5% от всички регистрирани.

Над 30 000 души са се записали на територията на РЗИ-София, РЗИ-Пловдив – 10 000, РЗИ-Варна – над 7000, РЗИ-Бургас – приблизително 7000, Софийска област – приблизително 7000, РЗИ -Плевен и РЗИ – Стара Загора- около 3000.

Най-малко са във Видин, Смолян, Монтана и Разград.

Вчера стана ясно, че и в България е пристигнала част от партидата на „AstraZeneca“, която беше посочена като потенциално опасна. Причината беше смъртен случай в Австрия. Междувременно от Европейската агенция по лекарствата/ЕМА/ заявиха, че за момента няма доказателства, че ваксинацията е причина за смъртта на една жена и заболяването на други двама души, които са получили ваксината на AstraZeneca в Австрия.

Австрийският национален здравен орган преустанови употребата на партида от ваксината. Това стана след като жена на 49 години беше диагностицирана с множествена тромбоза. Тя почина 10 дни след ваксинацията. Друга жена беше хоспитализирана с белодробна емболия, припомня Ройтерс.

В изявление на EMA се казва, че състоянията на жените не са посочени като странични ефекти при тази ваксина. Според агенцията няма индикации, че ваксината е причинила тези състояния.

Въпреки че на този етап дефектът в качеството се счита за малко вероятен, качеството на партидата се изследва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук