договора с AstraZeneca

Регулаторът по лекарствата на Европейския съюз обяви, че е започнал „преглед в реално време“ на ковид терапията на AstraZeneca, базирана на антитела. Това стана, след като комбинираният медикамент показа успех при лечението и предотвратяването на тежко заболяване, съобщи „Гардиън”.

През август британският производител на лекарства заяви, че според изпитвания в късен стадий, новата му терапия с антитела намалява със 77% риска хората да развият някакви симптоми на коронавирус в изпитване на късен етап.

Докато ваксините разчитат на непокътната имунна система, за да развият арсенал от насочени антитела и клетки за борба с инфекциите, терапията на AstraZeneca AZD7442 се състои от лабораторни антитела, които са предназначени да останат в тялото с месеци, за да потиснат коронавируса в случай на инфекция.

Компанията заяви, че 75% от участниците в изпитването за терапията с два вида антитела, открити от Университетския медицински център Вандербилт в САЩ, са имали хронични заболявания, включително по-нисък имунен отговор към ваксинациите.

Подобни терапии, попадащи в клас лекарства, наречени моноклонални антитела, се разработват от Regeneron (REGN.O), Eli Lilly (LLY.N) и GlaxoSmithKline (GSK.L) с партньор Vir (VIR.O), конкурирайки се с останалите препарати за лечение и профилактика на COVID-19. Но AstraZeneca е първата компания, която публикува положителни данни от изпитвания за превенция в тази област и сега е насочена към получаването на условно одобрение на големите пазари много преди края на годината, като има за цел дотогава да произведе приблизително 1 до 2 милиона дози.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!