операция, хирурзи
Трансплантацията на стволови клетки е сложна и рискова Снимката е илюстративна

53-годишен се е излекувал от вируса ХИВ, след като му е била направена трансплантация на стволови клетки. Той е обаче е едва третият човек в света, който е оздравял след терапия.

Пациентът е спрял антиретровирусното лечение (което включва приемане на препарати за потискане на вируса) от четири години, като симптомите не са се появили отново.

Както и в случаите на другите двама пациенти, трансплантацията е извършена за лечение на остро заболяване на кръвта, в неговия случай левкемия, която е развил в допълнение към ХИВ инфекцията.

Почти 10 години след трансплантацията на стволови клетки от донор, с когото нямат родство и повече от четири години след края на лечението с ХИВ, пациентът вече е в добро здраве.

Фактът, че вирусът не се е върнал, е резултат от изключително задълбочена научна и терапевтична подготовка и наблюдение, се посочва в изследване, публикувано в „Нейчър медсин джърнъл“.

То е най-продължителното и прецизно диагностично наблюдение на пациент с ХИВ след трансплантация на стволови клетки.

Международният изследователски екип, ръководен от медици в университетската болница в Дюселдорф, се надява, че познанията, които са придобили, ще осигурят отправна точка за планиране на бъдещи проучвания за лечение на ХИВ.

Поради висок риск трансплантациите на стволови клетки се извършват само в рамките на лечението на други животозастрашаващи заболявания.

Още международни новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук