Ваксина коронавирус, новозаразени

Преди 40 години за първи път се съобщава за СПИН, заболяване, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Но все още няма ваксина срещу ХИВ. Защо? Този въпрос задават Гудрун Хайзе и Наталия Позднякова в анализ на „Дойче веле“.

Преди 40 години, на 5 юни 1981 г., Американският център за контрол на заболяванията регистрира ново заболяване – СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). СПИН е последният етап от ХИВ инфекцията – заболяване, причинено от вируса на човешкия имунен дефицит, който атакува клетките на имунната система.

ХИВ вече отне повече от 33 милиона живота

Според СЗО в края на 2019 г. в света е имало 38 милиона души, живеещи с ХИВ. В руското общество ХИВ е стигма, тъй като много хора все още погрешно вярват, че само представители на сексуални малцинства и наркомани са болни от него. Междувременно отдавна е установено, че ХИВ се предава чрез полов акт без предпазни средства, кръвопреливане със заразена кръв, използване на заразени игли, както и от майка на дете.

Въпреки факта, че са изминали четиридесет години от откриването на това заболяване, все още няма ваксина срещу ХИВ. Защо? Отговорът е прост: човешкият имунодефицитен вирус е хамелеон сред всички останали вируси, той непрекъснато се променя, мутира, което обезсилва всички опити на учените да създадат ваксина срещу ХИВ.

Как изглежда вирусът на човешкия имунен дефицит?

Вирусът на човешкия имунен дефицит има сложна триизмерна структура на повърхността, половината от която е покрита със захарна черупка или гликолизирана, казват учените. Именно гликозилираните повърхности блокират действието на ваксината.

Ако ХИВ се държеше като други вируси, това би улеснило много разработчиците на ваксини. Но вирусът на човешкия имунен дефицит постоянно и много бързо сменя своята обвивка. За да победи този вирус, имунната система трябва да го разпознае, но бързите му мутации водят до това, че имунната система не го вижда като опасен.

Вирусът на човешкия имунен дефицит принадлежи към групата на ретровирусите. Те имат способността да запазват своя ДНК геном в човешката клетка. Учените се опитват от години да разберат как се възпроизвеждат ретровирусите, за да разработят стратегии за борба с тях. Но засега без резултат.

Разработването на ваксина, наречена HVTN 7026, което започна през 2016 г. в Южна Африка, породи големи надежди. 5407 души, ХИВ-отрицателни, на възраст от 18 до 35 години, взеха участие в опитите с тази ваксина. Ваксинациите използваха метода Prime Boost, при който бяха комбинирани две ваксинации. По време на първата (основна) ваксина, човекът получи напълно различен серум, отколкото по време на втората (Boost). Така че шансовете за имунната система трябваше да се удвоят, но не стана.

HVTN 7026 се основава на ваксината RV 144. Това е единственият серум, който показва доста скромна 31-процентова ефикасност в опитите в Тайланд. Вярно е, че тази ваксина е в състояние да предпази човек от вируса само за няколко месеца. През февруари 2020 г. изпитанията й бяха прекъснати, защото нямаше явен успех.

Следващият опит за разработване на ваксина срещу ХИВ / СПИН е проектът MOSAICO. Също така се основава на метод за комбиниране на две ваксини. Ваксината MOSAICO е тествана при маймуни и резултатите са обещаващи. С тази ваксина рискът от заразяване с ХИВ / СПИН може да бъде намален в 90 процента от случаите. Клиничните изпитвания на тази ваксина се провеждат в САЩ от края на 2019 г. В тях участват 3800 души.

Трета ваксина се разработва под името IMBOKODO. 2600 души от различни африкански страни участват в тестовете. Ваксината засега показва 67 процента ефективност. Тестовете й ще приключат през февруари 2022 г.

Засега учените са сигурни, че никоя от разработените ваксини няма да може да осигури 100 процента защита срещу ХИВ. Но ваксина, която би осигурила 60 до 70 процента защита, ще се счита за успех. Дотогава остава само възможността за лечение на ХИВ / СПИН с антиретровирусни лекарства.

Тъй като все още не е възможно да се измисли ваксина срещу вируса на човешката имунна недостатъчност, големи надежди се възлагат на медикаментозната превенция на ХИВ / СПИН, така наречената профилактика преди контакт – това е превантивна мярка за предотвратяване на предаването на ХИВ инфекция , което се случва при ХИВ-отрицателен партньор. В момента учените търсят алтернатива на хапчетата, които трябва да се пият всеки ден. Говорим по-специално за инжекции или импланти, които допринасят за натрупването на необходимото лекарство срещу вируса в организма.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!