Продължава държавната помощ за туроператорите поне до края на годината, подпомагаме и екскурзоводите. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова в интервю за Дарик радио.

„В страната се допускат туристи с ПСР тест и тези, които са ваксинирани“, обясни условията за посещения на чуждестранни туристи в началото на летния сезон у нас министър Балтова.

Тя допълни, че се изготвя и протокол, в който да стане ясно, какво се прави с турист, който се разболее докато е на посещение у нас.

„Румъния е първата страна, чийто граждани пътуват при облекчени условия до нашите курорти, но в близко бъдеще се очаква още повече чуждестранни туристите да планират посещения у нас. Работи се много активно и с руската страна, за да може съвсем скоро да има по-голяма посещаемост. Полша, Чехия и Словакия, това са пазарите към които сме се насочили, но също и Украйна“, каза Балтова.

„Транзитното преминаване на автобусите е проблем, който трябва да се реши генерално посочи тя и допълни, че това не е проблем който стои само през лятото, а е целогодишен. Водят се разговори и с румънската страна за облекчаване на процедурата при преминаването на туристическите автобуси“, допълни министъра.

Тя даде за пример курорта „Албена“, където са ваксинирани всички хора от персонала, и заяви, че това е перспективата и за останалите курорти.

Балтова коментира и проблема с липсата на кадри за работа в туристическия сектор. Тя каза, че за да се справи с проблема, държавата подготвя онлайн курсове, за млади хора, които да работят в тази сфера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук