На снимката: Джо Байдън

Преди да се срещне с руския си колега Владимир Путин в Женева, президентът на САЩ Джо Байдън ще потвърди ангажимента на Америка към многостранния формат на срещата на върха на Г7 във Великобритания и ще гарантира ангажимента на Вашингтон към НАТО в Белгия. Това гласи съобщение на Белия Дом, цитирано от The Washington Times.

Това ще бъде първото задгранично пътуване на Байдън като ръководител на Белия дом. „Това пътуване ще покаже решимостта на Америка да възстанови нашите съюзи, да вдъхне живот на трансатлантическото партньорство и да работи в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори от многостранните институции за разрешаване на глобални проблеми и защита на интересите на Америка“, заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки

Както обръща внимание The Washington Times, сигналът на новия президент на САЩ към чуждестранните лидери се различава значително от този, излъчен от неговия предшественик Доналд Тръмп. Последният предпочете двустранния пред многостранния формат и често критикува съюзниците от НАТО за недостатъчния им финансов принос за колективната отбрана в сравнение с Америка. Срещите на върха на Г7 при Тръмп също не се проведоха в най-приятелската и топла атмосфера.

Макар че Байдън със сигурност ще се откаже от язвителните коментари в духа на своя предшественик, действащата американска администрация ще продължи да призовава за „по-ефективно разпределение на натоварването“ в НАТО и поактивно участие на съюзниците, които не харчат за отбрана дори установения минимум.

Според Белия дом на срещата на върха на Г7, която ще се проведе в Корнуол, Великобритания, Байдън ще работи за укрепване на отношенията с Обединеното кралство и неговия министър-председател Борис Джонсън, а също така ще проведе лични срещи с други западни лидери. Заедно с първата дама Джил Байдън на 13 юни американският лидер ще се срещне с кралица Елизабет II в замъка Уиндзор, а след това ще пътува до Белгия за срещата на върха на НАТО, която започва на 15 юни.

„Лидерите ще обсъдят общи теми, свързани с международната здравна сигурност, ускоряване на икономическото възстановяване, справяне с изменението на климата, укрепване на цифровото и търговско сътрудничество, укрепване на демокрацията и отговор на външнополитически въпроси от общинтерес“, каза Псаки.

В Белгия Байдън ще се срещне с крал Филип и министър-председателя Александър Де Кро. В същото време мнозина са много по-заинтересовани от предстоящите преговори между ръководителя на Белия дом и турския президент Реджеп Тайип

Ердоган, тъй като лидерите все още не са обсъждали важни въпроси лице в лице, включително закупуването на руски системи за ПВО С-400 от Анкара и признаването на арменския геноцид от администрацията на Байдън.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!