Байдън Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Женева на 16 юни. Това ще бъде първа среща между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност като държавен глава на Съединените щати. Новината за срещата беше потвърдена от администрациите на Вашингтон и Москва.

Събитието, очаквано с интерес, ще се проведе на фона на съществено напрежение между САЩ и Русия.

„Лидерите ще обсъдят широк кръг от наложителни въпроси, като целта ни е да възстановим предвидимостта и стабилността в отношенията между САЩ и Русия“, се казва в официално съобщение на Белия дом.

Кремъл пък заяви, че „планира да обсъди състоянието и перспективите за бъдещо развитие на руско-американските отношения, проблемите на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, сред които взаимодействието в борбата с пандемията от коронавирус и уреждането на регионални конфликти“.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки обяви, че сред обсъжданите теми ще бъде и принудителното приземяване на самолет от Беларус, с цел да бъде арестуван опозиционния журналист Роман Протасевич.

Другата тема, на която ще бъде наблегнато е ситуацията в Украйна, отбелязаха от Вашингтон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!