Швейцария обяви в сряда, че приключва преговорите с Брюксел за подписване на дълго отлагано споразумение за сътрудничество Европейския съюз, предаде АФП.

Президентът Ги Пармелин заяви пред журналисти в столицата Берн, че Швейцария приключва преговорите за рамково споразумение – ход, който може да застраши отношенията на страната с най-големия й търговски партньор.

Брюксел не криеше нетърпението си да стигне до рамково споразумение за обединяване на редица споразумения с Берн, а работата в тази посока продължи цели 13 години.

В изявление швейцарското правителство заяви, че е извършило цялостна оценка на резултата от преговорите по споразумението.

„Не бяха постигнати усровията за подписване на споразумение и Федералният съвет днес взе решение да не подписва споразумението и съобщи това решение на ЕС.“, се казва в официалното изявление.

От своя страна, Европейската комисия заяви, че съжалява за решението на Швейцария.

Има опасения, че неспазването на рамковата сделка може да разклати отношенията на Швейцария с ЕС в момент, когато повече от половината от целия швейцарски износ отива към блока, който почти отвсякъде заобикаля страната, която е без излаз на море.

От 2008 г. ЕС настоява Швейцария да подпише споразумението, преди да бъдат сключени нови двустранни сделки.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!