Президентът Румен Радев и държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски пристигнаха заедно в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий.

Самолетът с българския президент и водената от него официална делегация пътува до Скопие, за да вземе македонският президент. Делегацията беше официално посрещната от Пендаровски. Оттам двамата държавни глави отпътуваха заедно за Рим. Това, особено, отчитайки напрежението създало се между България и РС Македония, беше показателен дипломатически жест и от двамата държавници.

Преди да  отпътуват за Италия Радев и Пендаровски направиха кратки изявления.

Радев изрази очакване за развитие на отношенията между двете страни в дух на приятелство и добросъседство:

„Искам да благодаря на моя колега и приятел президентът на РСМакедония за гостоприемството, макар и за съвсем кратка визита и да споделя, че съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит на Светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво“, каза той.

Пендаровски определи визитата в Италия като добър повод да обсъди с българския президент актуални въпроси по двустранните отношения между София и Скопие, включително и темите, които в момента създават конфликт между двете страни.

В Рим Румен Радев отдаде почит пред паметника на българския революционер капитан Петко Войвода, а след това присъства на официално откриване на галерия „България“ към културния ни институт в италианската столица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук