Явор Божанков
Явор Божанков

„Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а за война на президента срещу редовно избрано правителство. Бих казал – срещу конституционния ред. Защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме“.

Това заяви пред БНР депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той обясни, че не приема определението „анти-Радев“ за законопроекта, подготвен от него, но още невнесен в парламента:

Представил съм го на нашата парламентарна група, колегите правят бележки по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство „анти-Радев“, а законодателство „анти-еднолична власт“. Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт“, обясни Божанков.

„В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, правени от служебния кабинет на президента и одобрени от самия него. Къде е контролът – власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание“, допълни той.

Явор Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект:

„Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ“, заяви депутатът от управляващата (не)коалиция.

Той даде пример със Съвета за електронни медии и мълчанието на Радев за действията и бездействията на контролния орган:

СЕМ беше разтресен от скандали за руска пропаганда, от доклади основателни и подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има.“

„Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност и ако реши – може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция – да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани“, заяви Явор Божанков.

Депутатът заяви, че в сектор „Сигурност“ и в други органи няма никакви съмнения за руско влияние. Но уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания:

„Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме – ЕС и НАТО. Защото, ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна.“

Според Явор Божанков „крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО“:

„Абсолютно съм убеден! Факт е, че по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите – позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка“, обясни депутатът.

„Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руското влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат“, заяви той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук