Първан Симеонов.

„Бойко Борисов влезе остро, за да напомни кой е шефът и да си вдигне цената в едни преговори, защото ще има неминуемо предоговаряне на тази сглобка – идват ротацията и местните избори.“

Така социологът Първан Симеонов коментира пред БНР твърденията на лидера на ГЕРБ, че Алексей Петров е осигурил логистиката, за да може да разговарят Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Борисов преди съставянето на кабинета „Денков-Габриел“.

Според анализатора Борисов е коригирал леко своето поведение и в последните месеци отсъстваше, „с което не си е навреди, защото всички карти му излизат, няма и защо много да присъства, той е отново легитимиран“.

„Нежеланието на българите да се повтори това, което живяхме в последните две години – поредица от предсрочни избори, е онова, което държи това правителство. Противопоставянето с президента също държи сглобката, защото не желаят ново служебно правителство на Румен Радев. Т.е. наблюдаваме абсолютно нормално политическо противопоставяне между президента и сглобката, което води до стягане и на двата лагера“, посочи Симеонов.

И обясни, че Борисов е създал ниша за Радев:

Борисов беше представителят на широките народни слоеве. В един момент зазвуча много евроатлантически, нещо нехарактерно за него. Той зазвуча като своите партньори, търсейки вероятно доброто отношение на нашите най-западни партньори, но така той губи идентичност. От другата страна – крайно русофилските неща на Костадин Костадинов. Така в средата се отваря ниша. Няма да има вакуум и там, естествено, ще се намести президентът. Всеки политик би се наместил.“

По думите на Първан Симеонов най-интересното, което трябва да се следи сега, е дали Радев в един момент няма „да слезе на политическия терен и да спре да е президент“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук