Русия търси наемници, своите не й стигат.

В навечерието на президентските избори през 2024 г. руските власти правят всичко възможно да избегне наложителната нова мобилизация на пушечно месо за украинския фронт. Жертвите на руската армия надхвърлиха 270 хиляди убити и тройно повече ранени, затова редиците на първа линия драматично оредяват.

Нова мобилизация в страната обаче би оказала твърде негативен ефект върху и без това падащия рейтинг на Путин, за който няма никакви достоверни данни.

Един от методите, които Кремъл се опитва да наложи, е вербуването на чужденци за наемници. Това съобщава британското военно разузнаване в днешната си сводка.

В Армения и Казахстан вече вървят онлайн-обяви, предлагащи „работа“ в руската армия – с първоначална предплата от 495 000 рубли (около 5000 долара) и месечна заплата от 190 000 рубли (около 2000 долара). Особено активна е вербовката на етнически руснаци от Констанайска област в Северен Казахстан, твърди британската разведка.

От май тази година Русия активно вербува и мигранти от страните в Централна Азия (повечето бивши съветски републики), като им обещава бързо получаване на руско гражданство и висока заплата. Както отбелязва разузнаването, в Руската федерация живеят най-малко 6 милиона мигранти, на които Кремъл гледа като на потенциални наемници. В разрушения от руската армия Мариупол в момента работят стотици мъже от Узбекистан, наети като строители, но още с пристигането им окупационните власти им отнемат паспортите и се опитват да ги принудят да станат наемни войници.

Използването на чужди граждани ще позволи на Кремъл да набере нови бойци за военните действия в Украйна в условията на стремително растящи загуби на фронта“, пише в анализа на британското разузнаване.

По-рано днес зам.-началникът на Съвета по безопасност и бивш президент-кукла Дмитрий Медведев съобщи, че около 280 хиляди човека са подписали договори с армията само от началото на годината.

Медведев ги нарича „доброволци“ и „запасняци“, но на него не бива да му се вярва особено. Както и на повечето руски властници, впрочем, които още твърдят, че Русия не е нападала Украйна, а просто се защитава на чужда земя.

В същото време украинският генерал Олександър Тарнавски съобщи, че въоръжените сили на Киев са пробили окончателно първата и най-силна от няколкото руски отбранителни линии в южната Запорожка област. „Очакваме по-бърз напредък, защото нашите бойци вече притискат по-слабата втора линия“, каза днес генерал Олександър Тарнавски в интервю за британския вестник „Обзървър“.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук