Германия болница коронавирус

Бостънска болница отхвърли пациент за сърдечна трансплантация на мъж, защото не е ваксиниран срещу Covid-19. Пациентът отговаря на другите критерии за операцията, съобщават световните агенции.

От болницата казаха, че спазват определена политика.

„Като се има предвид недостига на налични органи, ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че пациент, който получи трансплантиран орган, има най-голям шанс за оцеляване“.

Говорител на болницата даде подробности защо това се изисква.

„Ваксината Covid-19 и поведението на начина на живот за кандидатите за трансплантация, за да създадат както най-добрия шанс за успешна операция, така и да оптимизира оцеляването на пациента след трансплантация, като се има предвид, че имунната им система е драстично потисната“.

Внимателно формулираната декларация на болницата може да предполага, че други фактори лежат извън неваксинирания статус на пациента за неговата недопустимост, но тя отказа да обсъжда подробности, позовавайки се на поверителността на пациента.

Болницата добави, че повечето от 100 000 души в списъците на чакащите за трансплантация на органи няма да получат орган в рамките на пет години поради недостига на налични органи.

Пациентът е в болница от миналия уикенд, той страда от наследствен сърдечен проблем, който кара белите му дробове да се пълнят с кръв и течност. За него има кампания за набиране на средства.

Организаторът на набирането на средства каза, че г-н Фъргюсън е загрижен, че може да получи сърдечно възпаление – потенциален страничен ефект от ваксинацията срещу коронавирус, който Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) подчертават, че е рядък и временен – ​​и че може да се окаже опасен предвид слабостта на сърцето му.

CDC насърчава реципиентите на трансплантация и тези в техните непосредствени кръгове да бъдат напълно ваксинирани и подсилени.

Д-р Артър Каплан, ръководител на медицинската етика в Медицинския факултет Гросман на Нюйоркския университет, каза пред CBS News, че след всяка трансплантация на орган имунната система на пациента е почти изключена и дори обикновена настинка може да се окаже фатална.

„Органите са оскъдни, няма да ги разпределим на някой, който има слаб шанс да живее, когато други, които са ваксинирани, имат по-голям шанс да оцелеят след операцията“, каза д-р Каплан.

Това не е първият път, когато неваксиниран американец се сблъсква с пречки в здравеопазването през последните седмици. 

Малко над 63% от населението на САЩ е с две дози ваксина, а около 40% от американците са получили трета бустер доза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук