катастрофа линейка
Снимката е илюстративна

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград.

От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошило и родителите му отишли до спешния център в град Рила, съобщава БНР.

По непотвърдена информация, след като е било прегледано и са били направени предписания, детето е било върнато вкъщи.

Няколко часа след това отново е била извикана Спешна помощ и детето е било транспортирано с линейка към Благоевград, но вече било късно.

„Детето е дошло в клинична смърт – без жизнени показатели, без дихателна дейност, без сърдечна дейност, т.е. де факто всички тези събития са се случили или на път, или преди детето да постъпи в болницата. Започнати са веднага реанимационни мероприятия, извикан е реанимационен екип, който е започнал с изкуствена вентилация, апаратна вентилация, обдишване, но за съжаление детето е дошло починало“, каза д-р Димитър Димитров, директор на областната болница.

Въпреки безспорните доказателства, че 5-годишното дете е било докарано в Спешно приемно отделение без жизнени показатели, директорът на болницата е наредил да се направи вътрешна проверка.

„Вътрешна комисия все пак да разследва случая, макар че нямам никакво съмнение“, допълни той.

По закон при смърт на дете задължително се назначава аутопсия, освен ако родителите категорично не откажат такава.

От прокуратурата в Благоевград потвърдиха, че е образувано досъдебно производство, което ще бъде препратено по компетентност в Кюстендил, тъй като смъртта на детето е настъпила преди да бъде прието в благоевградската болница.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) информира, че се е самосезирала и започва извънредна проверка от днес – 20 май, на „МБАЛ Благоевград“ АД, ЦСМП – Кюстендил/ФСМП – Рила и личния лекар на детето.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук