Надзорният орган по лекарствата на ЕС днес заяви, че страните в блока могат да използват хапчето срещу коронавирус на Merck при спешни случаи, преди лечението да бъде одобрен в целия блок. Това решение е взето на фона на нарастващия брой болни от коронавирус в европейските държави.

„Лекарството, което в момента не е разрешено в ЕС, може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на COVID-19“, се казва в изявление на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В петък надзорният орган за лекарствата на ЕС започна да разглежда хапчето срещу COVID на Pfizer за спешна употреба от държавите членки, тъй като Европа търси начини да се справи с внезапния скок на случаите на коронавирус, съобщи АФП.

Този ход ще позволи на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да консултира страните, които искат да използват обещаващото антивирусно лечение на американския фармацевтичен гигант, преди да получи официално одобрение в целия ЕС.

„ЕМА прави преглед на наличните към момента данни за употребата на Paxlovid, перорално лечение на COVID-19, разработено от Pfizer“, заяви базираната в Амстердам ЕМА.

Пълният „текущ преглед“ за официално одобрение се очаква да започне следващата седмица, но ЕМА заяви, че иска да може да помогне на националните органи „във възможно най-кратки срокове“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!