Александър Лукашенко
на снимката: Александър Лукашенко

Александър Лукашенко подписа закон „За спиране на действието на Споразумението между Република Беларус и Европейския съюз за реадмисия на лица, пребиваващи без разрешение. Документът беше публикуван на националния интернет портал на Беларус днес, съобщава „Дойче веле“.

„Спира се действието на споразумението между Република Беларус и Европейския съюз за реадмисия на лица, пребиваващи без разрешение, подписано в Брюксел на 8 януари 2020 г.“, се казва в закона.

Споразумението, по силата на което Беларус трябва да приема граждани, които са влезли без разрешение в ЕС през нейна територия, беше прекратено в отговор на санкциите на ЕС.

Лукашенко внесе съответния законопроект в беларуския парламент през септември. Той беше одобрен от депутатите на 4 октомври. Според пресслужбата на Лукашенко документът е изготвен в отговор на „недружелюбните действия“, предприети от Европейския съюз и неговите държави-членки срещу републиката. В него се предвижда освобождаване на беларуската страна от задълженията ѝ да изпълнява споразумението с общността за реадмисия на лица, пребиваващи без разрешение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!