главен комисар Николай Николов
На снимката: главен комисар Николай Николов

До началото на следващата седмица ще бъде създаден електронен регистър, на който всеки един гражданин да може да види къде е адресът на всяко укритие и най-близкото до него. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той съобщи още, че е изпратено писмо до областните управители и кметовете на общини, които да извършат контрол и преглед на укритията в техните райони, а също така да бъдат почистени.

По думите му общият брой на колективните средства за защита –скривалища и противорадиационни укрития, е 704.

„От тях скривалища – 551. Това са тези укрития, които представят по-висока степен на защита. Противорадиационни укрития – 153, те са само защита от радиационно замърсяване”, уточни той.

Състоянието им, според данните е:

Първа категория – добро техническо състояние 31 бр.

Втора категория – задоволително 187 бр.

Трета категория – лошо техническо състояние – 165.

Четвърта категория – неизползваеми – 101 бр.

Вътрешният министър Бойко Рашков помоли медиите да не се внася паника в обществото. Той каза, че международната обстановка е повод да погледнем какви са укритията ни, а не защото е постъпила информация, че ще ги ползваме.

Съвсем скоро България ще разполага и с национален план за намаляване на риска от бедствия, в който ще са посочени отговорните структури и ведомства, както и задълженията им.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук