Лена Бориславова
Лена Бориславова

Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърля имена на министри.

Това коментира в интервю за БНР Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“. Тя коментира предстоящата ротация на министър-председателите в правителството, която предстои през март.

„За нас следващият премиер е Мария Габриел, както сме поели ангажимент да гласуваме. Работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети“, коментира тя.

По думите ѝ за персоналния състав на кабинета след ротацията има два елемента.

Първият е, че ще вземем решения на националните си органи за това в кои министерства работата е вървяла достатъчно убедително и в кои не.

Всяко решение в този смисъл ще трябва да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС.

Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърля имена на министри.

За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но, както казах, това няма да е мое лично решение, ще е на партийните ни органи“, коментира Бориславова.

Бориславова отказа да назове в кои министерства смята, че работата не върви добре.

Дефицитът за ноември е 0,5% от прогнозния БВП, правителството заделя нови 1,2 млрд. лв. за общините

Тя обаче увери, че „няма да са тези имената, които в момента циркулират“ и коментира темата за постовете в регулаторите:

Това може би е най-голямата тема за новата година и най-голямата и тежка задача, която имаме. Това, което ние сме обсъждали като ръководство на ПП-ДБ и парламентарна група е, че искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори.

Вместо да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите.

Аз се надявам, че съвсем скоро ще можете да го видите в номинациите на Конституционния съд, който не е типичен регулатор, но все пак предстои най-скоро“.

Бориславова се надява моделът на издигане на експерти с обществено доверие „да зарази“ и ГЕРБ при тяхната селекция на хора.

„А там, където „заразата“ не действа толкова силно, нашата задача ще бъде да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК“, обясни тя.

Бориславова уточни, че Кирил Петков не е искал партийни лица в регулаторите, а е бил на позиция, че когато се предлага даден кадър, трябва да се знае кой го е предложил и по какъв критерии е стигнал до предложението.

Доган предлага двама да оглавят ДПС, която „е на път да се превърне в корпоративна огранизация“

„Да няма политическа безотговорност. Това е идеята“, поясни тя.

„Търсенето на кандидати е „процес, в който се обръщаме към своите депутати и хора, в чиято преценка имаме доверие; хора, с които сме работили през годините, но не е лесна задача, защото трябва човек да е готов да скочи в ролята на регулатор, трябва да спечели доверието на партиите, които ще го изберат и да има безупречна репутация.

Всички тези качества накуп е нелека задача, но не се отказваме и мисля, че имаме някои много добри предложения“, каза още Бориславова.

Кандидатите на ПП-ДБ за Конституционния съд идват „от съответната гилдия, която отговаря на изискванията“.

Според Бориславова квотите за регулатори са лош вариант, защото „пречат на това да се сложат на масата наистина най-качествените хора“.

„Затова ние избягваме концепцията за квоти. Опитваме да се изработи един механизъм, който да създаде повече обществено доверие в работата на тези регулатори.

Все още не сме успели да постигнем съгласие за него с колегите от ГЕРБ.

Моето лично усещане е, че балансът, който постигнахме като законодателно решение за КПКОНПИ, където имаме номинационна комисия – хора от 5 различни институции, които да са като Обществен съвет към номинациите, които партиите правят – е работеща формула именно за изграждане на обществено доверие.

Дали ще успеем да убедим колегите и дали това е моделът, към който вървим е рано да се каже“, допълни тя.

Относно изказване на Бойко Рашков в телевизионно интервю,

че се надява Конституционният съд да отмени приетите текстове за прокуратурата,

тя коментира:

Както и юрист и политик мога да кажа, че структурата на прокуратурата се урежда именно в Конституцията, за да зададе към кого тази прокуратура да отговаря.

В предишния вариант на Конституцията, Прокуратурата отговаряше само пред себе си.

Виждаме до какви резултати се стигна. В предложения и приет вариант, Прокуратурата ще отговаря пред политическата класа, но и цялото общество през публичността в НС за това какви резултати има и кой за кого, като излъчен кандидат и взето решение в Прокуратурата, носи отговорност“.

Според нея в следващите 6 месеца по отношение на съдебната власт има две големи задачи – промените в Закона за съдебната власт и приемане на правила за номиниране на кандидати за КПКОНПИ.

Лена Бориславова коментира и предложението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за това партията да бъде оглавена от двама съпредседатели. 

Мисля, че всеки член на ПП би видял нещо познато в този модел, който се предлага от Ахмед Доган и е едно осъзнаване на ДПС, че в новите реалности – политически и геополитически – вече няма ситуация, в която една партия управлява изцяло страната или местните структури, местната власт, както и не е работещ модел един лидер да се разпорежда като Господ и да не отчита никакви реалности – партийни и геополитически, които се случват.

Самото послание, което се изпраща, според мен е, че ДПС имат вътрешни проблеми и то сериозни, но не съм аз човекът, който да коментира точно какви”, каза Бориславова.

„За нас е водещо и важно всеки, който реши да подкрепя правителството, да го прави заради приоритетите и програмата на това правителство и законите, които предлагаме в Народно събрание.

Засега, за всеобща изненада и малко фрустрация на всички, успяваме да наложим това, за което ПП-ДБ като политическа платформа влезе в политиката, да се случва.

Има нови реалности, които карат една голяма маса от политическите сили, които в 2015 не виждаха смисъл да правят тези промени, в момента да се движат заедно с нас към тази цел. И това има добър резултат за цялата държава. Примерът е Шенген“, коментира тя.

По отношение на приемането на България в Шенгенската зона тя обясни, че няма скрити клаузи.

Документите са публични. Има много дезинформация и заиграване със страховете на българите, че някакви колосални количества мигранти изведнъж сме се задължили да приемаме. Това не е вярно! Единственото, което България трябва да прави, е да спазват Дъблинския регламент, обясни тя.

Бориславова е категорична, че влизането ни в Шенген е успех, тъй като по тази тема са работили няколко правителства в последните 12 години.

Това, което се случи като решение в последните дни, беше наистина много трудно извоювано.

Трябва да се отбележат две неща – в условия, в които в цяла Европа се вдигат граници и се засилват контролите между държавите, България успя да обърне този тренд и за нас границите започнаха поетапно да падат.

Освен всичко, в тези условия, в които всяка държава се опитва да защити по-добре територията си, националната си сигурност и обществения ред, ние успяхме да извоюваме с това решение да имаме допълнително сили на Фронтекс по нашите граници и допълнително финансиране от ЕК за повече техника, съоръжения и въобще цялостно обезпечаване на външните ни граници на фона на засилено доверие към нас, което преди отсъстваше.

Вземете един Марк Рюте, който буквално във видеообръщение към ПП казва: “Аз ви вярвам“, допълни тя.

Бориславова отрече и твърденията, че у нас са регистрирани около 6000 мигранти, които са минали през България в последните години и се чака да бъдат върнати у нас.

„Не е вярна тази цифра. По този регламент, който е задължителен за всички държави-членки от 2013 година, тоест ние винаги сме го прилагали досега, България носи отговорност само за регистрираните на нейна територия бежанци. Сега ще получим допълнителни средства – финансови и човешки капитал, от Фронтекс, така че каквито мигранти са успявали да преминат през нашата граница занапред да не бъдат допускани и да не могат да преминат. Откъдето и числата на мигрантите, за които ние ще отговаряме, ще бъдат много по-ниски. Няма как да отговаряме назад във времето за нещо”, каза Бориславова.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук