Български генерал от резерва ще бъде задържан за 72 часа по обвинение за шпионаж в полза на чужда държава. Това съобщиха от Прокуратурата.

След получена информация от Държавна агенция „Национална сигурност“ Специализираната прокуратура е започнала разследване за това, че от 2016 г.  до настоящия момент български генерал от резерва се е поставил в услуга на чужда държава, за да й служи като шпионин, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност. Същият е координирал своите действия с руски гражданин, за когото е установено, че е лице с дипломатически имунитет – съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София, чиито действия нарушават Виенската конвенция за дипломатически отношения и накърняват държавния суверенитет на Република България.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че българският генерал от резерва е участвал в редица мисии зад граница, заемал е и различни длъжности в Министерство на отбраната. Във връзка със служебните му задължения той е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и ЕС, съобщават още от прокуратурата.

Той събирал класифицирана информация, отнасяща се до вътрешно-политически въпроси на Република България и я е предавал на служителя в дипломатическата мисия на Руската Федерация в София.

За прикритие на дейността си те са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими флаш-памети и устройства за криптиране на информацията.

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, собственост на българския гражданин.

Съгласно установения ред, главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни за извършваната нерегламентирана разузнавателна дейност в страната с оглед предприемане на съответни действия по компетентност.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук