Седмица след началото на войната в Украйна, към която са насочени погледите на целия свят, спецпрокуратурата на България направи страно „включване“. Главият прокурор Иван Гешев оправда исканото от години закриване на спецправосъдието с руски шпионаж в България.

В пост в социалните мрежи, както става все по-модерно напоследък, той похвали ДАНС и Спецпрокуратурата за разследването на въпросния шпионаж в полза на Русия.

„Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България“, гласи съобщението на главния прокурор в Туитър.

Той акцентира, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България. На този етап няма повече подробности.

Припомняме, че последното знаково дело за шпионаж в полза на Русия беше срещу Николай Малинов, председател на Движение „Русофили.“ Преди година беше повдигнато обвинение за шпионаж срещу шестима българи, включително високопоставени служители на министерството на отбраната и военното разузнаване.

Първото решение за постоянен арест бе за заместник-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров. Сред обвиняемите беше и бившият военен Иван Илиев, началникът на класифицираната регистратура в парламента и още един служител на МО.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук