След съдебния заседания, продължили цяла нощ, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпиониране в полза на Русия. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му, съобщава БТА.

Припомняме, че след акция на прокуратурата от петък стана ясно, че шестима българи са обвинени в шпионаж в полза на Русия. По-късно се оказа, че сред тях има включително високопоставени служители на министерството на отбраната и военното разузнаване. Според главния прокурор Иван Гешев става въпрос за „българи, които продават собствената си страна за стотинки“.

Първото решение за постоянен арест бе за заместник-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров. Защитата на му – адв. Петър Петков- обясни, че задържането му било незаконосъобразно и необосновано. Причината – прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия.

Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация.

В ареста остават още бившият военен Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че бил начело, съпругата му с двойно гражданство, която била връзка с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен) Любомир Медаров и още един служител на МО.

Решенията на съда не са окончателни. Ако решат да обжалват, петимата могат да подадат жалби през военно-апелативния съд.

„В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни „непрестанни” опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път нашата страна“, се заявява в позицията, публикувана в официалната Фейсбук страница на руското посолство у нас през уикенда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!