руските шпиони

Един от обвинените в шпионаж в полза на Русия остава в ареста.Все още няма решение за останалите петима. Мерките им за неотклонение се гледат от два съдебни състава. Шестият в групата на руските шпиони е на свобода срещу парична гаранция, след като е направил пълни самопризнания  пред разследващите. Петте отделни искания за постоянен арест бяха внесени от Военната прокуратура тази сутрин малко след 6.00 часа.

Кои са задържаните?

Първият, за който стана ясно, че остава в ареста е полк. Петър Петров. Той е заместник-директор на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Според БНТ при обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО. Петров е награждаван от министъра на отбраната. Според адвоката му нямало доказателства, че е изнасял класифицирана информация. Затова и мярката му ще бъде обжалвана пред следващата инстанция.

Останалите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура „Класифицирана информация“ в Народното събрание Любомир Медаров, действащ служител на Военното разузнаване, както и бивш ръководен кадър там. Последният е  гражданско лице, по всяка вероятност съпругата на ръководителя на групата -Иван Илиев.

Военни прокурори от цялата страна бяха извикани за гледане на мерките на петимата задържани

За мерките бяха командировани военни прокурори от цялата страна, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

Днес се оказа, че журналистите нямат достъп до сградата на Съдебната палата, където се гледат мерките за неотклонение. Софийският военно-апелативен съд и Съдебна охрана си прехвърлят топката за това кой е забранил достъпа на медиите.

Не стана ясно и защо два отделни състава гледат мерките, след като от държавното обвинение обявиха, че е разкрита престъпна група.

При акцията бяха задържани шестима души. Според прокуратурата ръководител на групата е бившият ръководен кадър на военното разузнаване Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, която е и руска гражданка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук