удължи мярката 60/40

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на определения размер на държавната помощ, обяви на брифинг в Министерски съвет служебният социален министър Гълъб Донев.

„Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в рамките на допустимото. Всичко това ще стане,след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи“ към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката“, уточни той.

Донев каза, че следващата седмица ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще бъдат обсъдени параметрите на 60/40.

„В същото време продължаваме диалога със социалните партньори за разработването на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК за периода след септември до края на годината така, че българският бизнес и българските работещи при равни други условия да се ползват от възможностите, при които са предоставени с временната рамка за държавните помощи и да бъдат на конкурентни позиции и конкурентно ниво с работодателите от страните-членки на ЕС“, добави служебният вицепремиер.

Гълъб Донев отчете плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване.

Това, според министъра, се потвърждава от спада в нивото на безработицата, което към 2 юни 2021 г. е 5,65%, като на годишна база 2 юни 2020, 2 юни 2021 г. е намаление с 30%.  Той подчерта, че нивото на безработица и заетост е един от критериите, определящи за възстановяването на икономиката. Съответно спада й показва, че вървим към възстановяване и възвръщане на нормалните обороти, отпреди кризата.

Припомняме, че мярката 60/40  бе въведена през март 2020 г, в началото на кризата, причинена от Covid-19, сцел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение. Размерът на компенсацията от държавата е 60% от осигурителния доход плюс осигуровките, за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Останалите 40% се поемат от работодателя.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук