Договорили сме кредити без обезпечение за малкия и среден бизнес. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Това означава, че в рамките на тези дни можете да отиде до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате по програмата за възстановяване и без да трябва да правите ипотеки, ако сте истински бизнес и имате документи за това за последните 3 години, да можете да вземете до 80% от приходите си през 2019 или 2020 г., което е по-голямо от двете, да няма обезпечение“, обясни той, като добави, че кредитът ще се отпуска за период от 7 години.

Кирил Петков добави, че в момента най-важното за малкия и среден бизнес е в него да се влеят максимално много нови оборотни средства по най-бързия и смислен начин.

Той подчерта, че към този момент няма актуализация на бюджета и разходните пера са много лимитирани.

„Ето защо помислихме как можем да вкараме тези нови бюджетни средства в българската икономика през инструменти, в които реално не само държавата участва, но участва и частният капитал. Искам да благодаря на Асоциацията на банките, защото в момента имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката особено в засегнати сектори като туризма. Ето защо с разрешението на ЕК предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. нови средства в българската икономика, където българската държава ще застане като партньор и ще покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.“ каза Петков.

Той обясни, че по този начин ще бъдат „развързани ръцете“ на банките да дадат всички средства, които имат, но досега не са посмели да предоставят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!