Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи пред „Дарик“ радио, че е извикал представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), за да обяснят как са допуснали концентрация на кредити за близо 1 млрд. лв. в общо 8 фирми.

Те ще трябва да кажат как това финансиране е помогнало за увеличението на работните места, насърчило е износа и иновациите.

„Ще бъде публично и ще бъде заснето на онлайн платформа, така че всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците, да може да види. Ако ББР дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 хил. малки компании по 100 хил. лв. – какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем, особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката“, продължи той.

Петков коментира и телевизионното интервю на Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че неговият съпартиец Делян Пеевски няма участие в предпочитаните от ББР фирми и упрекна министъра, че се позовава на медийни публикации. Министърът отговори, че самият Цонев признава, че Пеевски е имал макар и миноритарно участие в „Булгартабак“, а пък тютюневият холдинг на свой ред е бил собственик на „Техномаркет“ – две от финансираните осем дружества. „Тези връзки съществуват, не знаех в подробности, но видях по един от каналите, че един от големите заеми реално се държи от човек, който е адвокат на Румен Гайтански. Един човек винаги може да сложи друг за представляващ, въпросът е кой взима решенията“, каза министърът. И обобщи: „Правилата трябва да са такива, че независимо кой какъв е, без значение кой стои зад тези фирми, такъв тип експозиции да не може да се дават“.

Министърът вече е поискал БНБ да одобри промяна в устава на банката, така че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лв. на една компания. Сумата, по думите му, е достатъчно ниска, за да загубят интерес този тип кредитополучатели.

„Като предпоставки България трябва да е богата страна. Имаме пълен достъп до европейския пазар, имаме достъп до море, имаме топ студенти. Имаме и средства от ЕС за умни инвестиции. Ако тези пари се вкарат в икономическия модел, нашият стандарт би трябвало да се умножи по две. Единственият отговор защо задачата не излиза, е липсата на ефикасност при използването на тези ресурси. Загубваме ги някъде по пътя. Тази седмица започвам да виждам много ясно, как това се случва“, коментира Петков.

Даде и пример с проект на правителствена сграда от 90 хил. кв. м, която предишното правителство планирало да финансира в разгара на ковид-кризата, като предостави само на една компания и проектирането, и строителството, и надзора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук