Цонев кредити
На снимката: Йордан Цонев
Йордан Цонев е български политик, роден през 1956г. Завършва „Икономика и организация на строителството“ във Висшия институт за народно стопанство във Варна. Влиза като депутат от СДС в 38-то Народно събрание. В 40-о Народно събрание влиза от листата на ДПС и става неин заместник-председател, както и член на Комисията по бюджет и финанси.

След скандала с дейността на ББР и служебното правителство какво е Вашето мнение? Като размер тези кредити не са ли смущаващи при положение, че по идея, по замисъл и по устав, даже и по закон тази банка и нейния специален статут изисква да се финансират микро, малки и средни бизнеси? Даже служебният министър даде пример, че 946 млн е можело да се дадат на 946 фирми, а не на 8.

Ще ви отговоря за банката и то много професионално. Ние приветстваме да има проверка и да се извърши ревизия на управлението. Ще говоря като финасист. Първо: ББР има пълен лиценз. Това означава, че може да дава кредити на малки, големи, средни и всякакви бизнеси. Това от юридическа и регулаторна гледна точка. Второ: нека да проверят как са обезпечени въпросните кредити.  ЕЦБ преди да ни приемат в чакалнята на Еврозоната направи проверка на активите на българските банки и докладът показа, че в ББР няма необезпечени кредити, и няма лош баланс.
Сега на кой да вярваме – на ЕЦБ или на министъра, който е на една седмица служба, дори и да има харвардско CV. Впрочем призовавам ги да си защитят харвардските претенции, защото когато говориш за кредити трябва да кажеш на хората, че кредит не е мръсна дума. Трябва да кажеш, кои кредити са обслужвани и кои не. Трето трябва да кажеш кои кредити са отпуснати по регулаторните изисквания.

Звучите като човек, който е спокоен за всички тези параметри

ЕЦБ се произнесе че това е ок. Знаете ли коя е най-добре капитализираната българска банка? ББР има 38% капиталова адекватност при средно за страната около 20%. Аз не съм адвокат на осемте големи кредита, защото не знам кои са, и не знам, по какви критерии са отпуснати. Има банкова професионална тайна, а депутатите нямат достъп до тази тайна.

Редно ли е банката да има лимит, ако идеята, и ако замисълът за съществуването й са да подпомага микро и малкия бизнес?

Редно е, ако принципалът реши. Иначе, ако няма лимит, по лицензът който тя има, има право да извършва такава дейност. Но нека се върнем на това че не бива да се говори фриволно особено от един икономически министър, който е принципал на банката въобще и за кредитирането въобще. Ако той иска банката да бъде с малко и средно кредитиране правителството и той като принципал да сложат лимит. Но не съм толкова учуден, защото ние прекрасно знаем че икономическия екип на това служебно правителство принадлежи към кръга „Капитал“.

Ако това е вашата логика твърдите ли че президентът Румен Радев е част от този кръг?

Твърдя, че икономическите министри, дори и да са имали отношение с кръга „Капитал“ – професионални, партийни и всякакви, не бива от първата си седмица да подхващат недоказани тези на кръга „Капитал“. Твърдя че ДПС се отнасяме с доверие към тях защото имат прекрасни харвардски CV-та. Защото очакваме от тях да направят истинска проверка на състоянието на държавата.

Дали ваденето на лоши примери за корупция, за олигархия, за злоупотреби ще мине през ДПС, макар че мишената на пръв поглед е ГЕРБ?

Ако се вадят факти и обстоятелства, които са доказани от съответни регистри ДПС няма проблеми. ДПС има проблеми, когато се вадят данни с политически инсинуации, с намеци. От това се боим ние, защото винаги от това сме страдали.

Служебното правителство не показва ли по някакъв ироничен начин, че е възможно да се случи това, за което вие сте призовавали – едно надпартийно правителство. Да има широк спектър от всички професионалисти и в ляво, и в дясно. То си е май такова с един детайл –  ДПС го няма вътре. Как ви звучи тази картина?

Ние призоваваме за тези неща от 2016г. и всички тогава се смееха. Щяло да бъде правителство на безотговорността. И сега в краткия живот на последния парламент всички започнаха да говорят за експертно, програмно правителство, което да извърши реформи, да разгради този модел, който разруши държавността, който скара институциите и който наруши диалога между политическите партии.

Радев го нарича правителство на демократичното единодействие? Защо вие не сте вътре?

Няма партии на статуквото и промяната. Защото ако беше така, сега републиканската партия трябваше да я „изчегъртат“ в Америка. Има партии и хора, които искат да се променят и сочат промяната. Има и такива, които не искат да се променят и представляват статуквото. ДПС показа че искат да се променят с програмата си от 2017 г за организация, с реформите за развитие, за зеления парк, за високите технологии, с това че ДПС даде път на младите в европейската си листа, повече от 50% от нашите депутати в парламента са младежи, с това че заявяваме ясно позиициите ни за страната. Сега дойде служебният кабинет, за да се съгласят всички с нашата теза от 2017 г., при това разписана в програмата им. И като ме питате дали е проблем дали ДПС ще участва – не, не е проблем. Ако ДПС участва ще е по-добре за страната, ако не участва то поне да се  сглоби такова управление, което да извърши нужните реформи, за да се разгради модела, който разрушава държавността.

Знаете много добре че има „имиджови“ щети върху ДПС. Ще успее ли ДПС да изчисти представата за себе си, която е такава, че останалите партии декларират, че не искат да имат нищо общо с вас?

Те декларират от 1997г., че не искат да имат нищо общо с нас. Не е това причината да говорят. Не е причината имиджа на ДПС. Причините са етнически. Цял патриотичен блок влиза с анти-турска, анти-ДПС кампания. Десните, с които имаме абсолютно еднаква програма, с които защитаваме евро-атлантическите ценности още от началото на прехода, с които имаме еднаква визия за либералната икономика. Питам ги защо? Защото искат да играят нашата роля, но не могат – влизат през парламент – два вътре.

На последните избори имахте 336 000 гласа. Мислите ли че ще достигнете 400 000 гласа с откриването на нови секции в Турция?

Не, не мисля че ще имаме много повече гласове. Сега очакваме, може би в Западна Европа, защото има много наши гласоподаватели, които са на работа там.  Очакваме служебното правителство да изпълни задачите, които има пред себе си, защото този служебен кабинет беше натоварен с много очаквания. Служебният кабинет трябва да направи проверка на състоянието в държавата. Затова ние приветстваме действията на икономическия, финансовия и на всички министри. Но нека тези действия бъдат основани на факти и доказателства. Служебният кабинет трябва да се опита държавата да работи, докато няма парламент и да направи едни честни избори. Промените? Промените са меко казано спорни. Даваме толеранс на кабинета да видим какви ще бъдат следващите промени

Кое отстраняване според вас е спорно и на пръв поглед не го намирате за нормално?

Аз в условията на такава тежка криза и проблеми в бюджета не бих отстранил шефове на приходна администрация. Не за друго, а защото всяко отстраняване е трус, а напасването на новите изисква време. Ние от ДПС много внимателно ще следим действията на служебния кабинет, особено на икономическия му екип, не за друго, а защото очакваме харвардските претенции да бъдат подплатени с истински действия. Защото очакваме да не виждаме такива политически залитания, инсинуации и мръсни игрички.

От това ще зависи ли подкрепа или неподкрепа за Румен Радев на президентските избори?

В предния парламент представителите на кръга „Капитал“, които бяха депутати от „Да, България“ много услилено лансираха тезата да се вземе бързо заем в размера, в който бюджета е установен и ние се отнасяме малко скептично. Сега ще наблюдаваме дали ще се направи една емисийка докато служебният кабинет е на власт. Защото любимото занимание на харвардските възпитаници, и на другите юпита, е да правят дългови емисии. Ние ще наблюдаваме, но им даваме нашето доверие.

Интервюто е излъчено по Нова Телевизия, заглавието е на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук